giragonsa

aquí comença la meva singladura per les sovint proceloses, sovint tranquil·les aigües del ciberoceà... que cada jornada de navegació prengui el rumb adequat i que em dugui a bon port... vols navegar amb mi?

Nom:
Ubicació: un racó de món, Països Catalans

Poques coses més a dir que encara no conegueu

dimarts, de maig 08, 2007

La vall i la mar


M’aixec relativament d’hora, tot i ser dissabte. És un dia ben farcit d’activitats i cal, per tant, anar per feina. Ulls espolsats, tot a punt, la motxilla a l’esquena i la il·lusió i l’emoció del que ens espera tot fent-me pessigolles a la panxa. Au, anem. A treure el cotxe, s’ha dit, i a enfilar cap a l’autopista. Al cap d’uns minuts som al lloc indicat. Aparc i vénc a saludar-vos. Ja sou al vestíbul des de fa un quart d’hora, potser, tot i que encara no és l’hora en punt. Quan som davant la porta em veis a través del vidre. Un immens somriure d’orella a orella es dibuixa a les vostres cares. Ens fonem en una gran abraçada i ens dedicam paraules sorgides del cor. Estau contents de veure’m, teniu ganes que compartir amb mi unes hores, però el que no sabeu és que us espera una sorpresa molt i molt gran.

Quina alegria tan gran, nena!
– Com estau? Tenia ganes de veure-us una altra vegada!

No han passat ni trenta segons i apareix algú molt estimat a la vostra vida.

Mirau qui ve!
– Eeeeeiii, sorpreesaaaa!

Una abraçada immensa i dues besades ben sonores per hom donen pas a un petit interrogatori amb el qual no treis gaire res en clar, evidentment.

Però, nena! Què hi fas, tu, aquí?
– Mireu, aquí sóc! Des de dijous a la nit.

No us ho podeu creure, no en sabíeu res de res. El secret ha estat guardat degudament i no us n’heu assabentat fins al moment precís.

Després de fer unes quantes fotos per immortalitzar tan emotiu encontre, us convid a pujar al cotxe: he de complir la meva promesa i portar-vos a la recerca d’uns records congriats a l’Illa fa més de cinquanta anys i que surten freqüentment a les vostres converses actuals.

Anam cap a Ciutat i emproam el cotxe cap a la vall dels tarongers. Al poc temps, encara en municipi ciutadà, una llarga caravana de vehicles ens barra el pas cap al nostre destí solleric. Ja ens acostam a migdia i no és qüestió de perdre temps. Faig un canvi de sentit i, au!, a cercar l’altra carretera. En comptes d’anar cap dret cap al túnel, feim el camí per Valldemossa i Deià. La imatge que ens ofereix la natura és espectacular. La serra de Tramuntana, un paisatge esquitxat de diferents tonalitats de verds i ocres, xots que pasturen ençà i enllà, ciclistes en fila índia. Tot seguint els revolts de la carretera deixam a l’esquerra la blavor de l’aigua, que es barreja amb la claredat de la celístia coronada per algun nigul escadusser. Ençà i enllà, grups de turistes badoquen en els miradors, tot contemplant la llunyania. Alguns altres, amb botes i calcetins gruixats, més agosarats o amb més bona cama, fan una parada en la seva jornada de marxa per gaudir de la panoràmica i recuperar l’alè. Aquell cotxe verd, davant el nostre, frena cada dos per tres, que no és cosa de tastar els davants d’un altre en plena maniobra d’avançament a l’autocar que ens obre pas des de fa una bona estona.

Uns quilòmetres més i ja hi som. Arribam a Sóller i decidim continuar cap al Port. Fa una dia magnífic, la tebior del migdia és la cirereta d’aquell pastís que s’ha anat bastint des de la complicitat setmanes llargues enrere. Quina sorpresa més gran, oi?

Fa més de cinquanta anys que havies trepitjat per primera vegada aquells paratges. També Andratx t’era familiar, tot i que l’aigua potable fos escassa aleshores, segons ens dius. Servituds d’un temps gris en la història d’un soldat, probablement. Quants de records et surten a l’encontre en aquest moment! Pollença, les muntanyes, les marxes per aquells caminois, la instrucció... El Port de Sóller, la Comandància de Marina, els permisos, els pescadors, els teus superiors, la família... les barquetes... el far... Records que et vénen a la memòria i que fan part de la teva joventut, i que ara apareixen constants en el teu pa de cada dia.

– Va, Pla, que això ja ho has dit!, afirma el teu àngel de la guarda.

Passejam pel Port durant una estona. Unes fotos ençà i enllà. L’escenari, amb una lluminositat increïble, és esplèndid. Ens asseim a una terrassa i la feim petar mentre prenem el sol i ens abeuram una mica.

Va, vine amb mi, a veure si trobem l’edifici de la Comandància!, et diu l’àngel petit.
I tant, mira, la bandera.

Després d’una breu inspecció ocular tornau a la taula. Sembla que l’edifici no té ni punt de comparació de com el recordaves. Sembla que li n’han escapçat un bocí. Et pareix més petit.

Miram l’hora. El rellotge ens fa una clucada d’ull perquè aixequem el campament. Feim el recorregut invers i tornam cap a l’aparcament. El meu sentit de l’orientació és a punt de trair-me. Sort que qualcú es recorda d’on havíem deixat el cotxe! Agafam carretera i travessam la muntanya. En qüestió de minuts arribam a l’altre costat del túnel. En poca estona ja som novament a Ciutat.

Havent dinat, una nova coneixença per a vosaltres, cafè, tertúlia i panellets de coco. Al cap d’una bona estona torn a fer el camí del matí per dur-vos a la vostra residència, una alta torre blava que mira cap a l’horitzó. La vall ha quedat enrere novament, el record us la farà reviure sovint. La mar, el mirall, és al vostre abast.

Fins aviat, una besada molt grossa.

12 Comments:

Blogger JANA said...

Què pot dir l'àngel petit davant aquesta tan meravellosa i exhaustiva descripció d'un dissabte 5 de maig? Una alegria immensa en recordar aquells màgics moments viscuts entre unes de les persones que més estimo. Un fil de tristor però no deixa d'envair-me perquè el protagonista d'aquesta història ja no recorda ni aquells moments ni d'altres tantes coses. M'omple l'alegria de saber que el vam fer feliç en aquells moments.
Gràcies de tot cor amoret, sense tu no haguer estat possible.
T'ESTIM en la profunditat de l'ànima. ,-)

dimecres, de maig 09, 2007  
Blogger nacoca said...

No tenc gaires més paraules, JANA. Em sembla que has descrit molt bé el fons de la història que he explicat: vàrem fer feliç algú molt important a la teva vida, algú per qui sents una estimació immensa i per qui pateixes a causa de la seva malaltia.

I sí, estic convençuda que entre totes tres ho vàrem fer molt bé, o no?

T'estim, amigueta!

Una besada molt grossa!

dimecres, de maig 09, 2007  
Blogger Maite Fruitós said...

M'emociona pensar en totes les emocions que vàreu viure, m'emociona percebre els vostres immensos sentiments

Una abraçada molt tendra a les dues

dimecres, de maig 09, 2007  
Blogger nacoca said...

Ei, MYT!

Sovint les coses més senzilles són les que surten més rodones. Aquesta peregrina idea de recordar records, tot i la redundància, va ser genial, trob. El fet que en Ramon es retrobàs amb bocinets de la seva vida illenca va ser un gran què, i ens va emocionar a voler.

Gràcies per ser-hi des de la distància.

Una besada molt grossa! ;-)

dimecres, de maig 09, 2007  
Blogger Joana said...

Holaaa!
Veig que vareu passar un dia genial per aquests paratges tan bonics!
I entenc que el pare de la Jana no ho va percebre igual, però intueixo que des de dins va ser molt feliç!
una abraçada!

dijous, de maig 10, 2007  
Blogger nacoca said...

Ei, Joana!

Sí, realment va ser un dia preciós. Els records van i vénen, surten i s'amaguen, apareixen i es fan fonedissos novament. L'important, però, és que els moments compartits aquell dia, els vàrem viure amb total intensitat. I això segur que queda.

Una besada molt grossa! ;-)

Ah, i bona primavera a Girona!

divendres, de maig 11, 2007  
Blogger despi_na said...

I tant que ho vareu fer molt bé!.

I el fragment de literatura també. Ara vaig menys a la biblioteca (llegir el que escriviu als blogs em fa tant o més profit que segons quins llibres).

Una abraçada, Jana. Fes tot el que puguis per el teu pare però fes també el que puguis per tu eh?.

divendres, de maig 11, 2007  
Blogger nacoca said...

Ei, despi_na!

Sí, em sembla que el resultat va estar molt bé, o almenys així ens ho va parèixer.

Ui, "literatura", diu! No deu ser que em veus amb bons ulls, tu? Continua anant a la biblioteca, que alhora que cultives l'esperit cultives igualment la forma física amb una bona passejada. :-)

Una besada molt grossa!

dissabte, de maig 12, 2007  
Blogger despi_na said...

jaajjajajajaja

dilluns, de maig 21, 2007  
Blogger nacoca said...

Riu, riu, que encara és gratis!

dimarts, de maig 22, 2007  
Anonymous Anònim said...

M'encanta la Serra de Tramuntana! Els seus pobles, les seves vistes, el mar, la natura... Ara seré molt mallorquina però ja ho diuen, com Mallorca no hi ha res! :D

dissabte, de novembre 03, 2007  
Blogger nacoca said...

Ei, caterineta!

No és estrany que els forans que visiten l'Illa s'hi vulguin quedar a viure. Segons diuen és un trosset de cel a la terra... deuen dir ver? Ahhhhhh!

Una besada molt grossa, Caterineta! ;-)

dissabte, de novembre 03, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home