giragonsa

aquí comença la meva singladura per les sovint proceloses, sovint tranquil·les aigües del ciberoceà... que cada jornada de navegació prengui el rumb adequat i que em dugui a bon port... vols navegar amb mi?

Nom:
Ubicació: un racó de món, Països Catalans

Poques coses més a dir que encara no conegueu

dimarts, d’octubre 10, 2006

El number one





No fa gaires dies vaig coincidir a la parada de l’autobús amb la senyora Candelaria, tota una matrona d’ètnia gitana per qui sent una especial devoció, no debades ens coneixem de temps ençà i us puc ben assegurar que és tota una senyora de cap a peus. Involucrada en temes del barri, vàrem xerrar una mica de tot i de no res, mentre esperàvem que el mitjà que ens transporta cada dia fins al centre de la ciutat fes acte de presència amb més de vint minuts de retard, cosa habitual en fer el nostre benvolgut i mai ben ponderat recorregut urbà.

Na Candelaria no sap “de lletra”. Amb dificultat sap escriure el seu nom i fer-hi un burot per sobre, a manera de signatura, però està ben assabentada del que passa pel món. No ha anat gaire a escola, i sap de xifres com per poder atendre la clientela a la seva parada dels mercats municipals a què acudeix. Ja fa anys que viu a Mallorca, i des de fa uns mesos en un barri diferent al meu, ara a la “prassa der Pogresso”, que diu ella.

Na Candelaria és mare de família nombrosa. Fa dos anys que és viuda i ha hagut de lluitar molt per treure envadant els seus cinc “xurumbels”: na Baldi, en Remigio, na Lola, en Ramiro i na Carmela. Tots van a escola i treuen bones notes. Na Candelaria no vol que vagin a mercadejar, que ja n’ha tengut prou tota la vida d’aixecar-se a les 5 h del matí per anar cap aquí, cap allà a posar en marxa tota l’organització del seu petit negoci de venda de roba. Els vol donar estudis, si pot ser universitaris i tot. Tira amunt, na Candelaria. Un dia em digué: “nadie nace donde quiere, sino donde lo paren”. I així és. Per això els vol donar l’oportunitat que ella no va tenir. I és que... els estima a voler, els seus fills!

A na Candelaria no li agraden les persones que volen pujar l’escalafó a qualsevol preu, sinó aquelles que han hagut de suar de valent per poder arribar on han arribat. Em va treure l’exemple d’un jove polític de l’ajuntament d’un dels municipis on va a vendre. No té encara trenta anys i ja es pensa ser el gall del galliner, el “namberguan”, que diu ella. No el coneix en profunditat, però sí el suficient per intuir que les seves aspiracions apunten molt amunt, i si pot ser amb cadira alcaldable inclosa, millor. Quan li vaig dir que això era ben lícit em respongué que sí, que probablement tengués raó, però que aquest jove en qüestió “s’ho tenia massa cregut” i que no li feia el pes. “Bé, però tothom té el dret de tenir aspiracions, Candelaria” –li vaig dir. “Sí, però no a qualsevol preu!” –em replicà mig enfurismada.

No sé com és que en sap tant, del jove polític, però el cas és que la vaig veure tan convençuda del que em deia que no vaig ser capaç de rebatre-li els seus arguments!

“Ah, Caterina!... –em digué– i tota semblança amb la ficció és pura realitat!”

Una besada, Candelaria! ;-)

12 Comments:

Blogger Maite Fruitós said...

Na Candelaria, un bon exemple que il.lustra que la saviesa no depen de tenir més o menys estudis.

L'Amor pels seus fills segur que li fa treure tot el seu potencial i l'empeny amb força per caminar per la vida, una vida de senzillesa i humilitat però que conté una gran riquesa.


Un petonet per les dues :-)

dimarts, d’octubre 10, 2006  
Blogger nacoca said...

Hola, Myt!

Sí, na Candelaria és una gran persona. Des de fa anys ha hagut de lluitar molt per la família. És una mare jove encara, però sembla molt més gran que no és. Té esperit emprenedor, i des que és viuda ha hagut de treure tota la força de què disposava.

Els seus fills són la seva raó de viure. Sé cert que arribaran lluny, s'ho mereixen... i sa mare n'estarà més orgullosa encara!

Una besada molt grossa! ;-)

dimecres, d’octubre 11, 2006  
Blogger JANA said...

Com diu na Candelaria "tota semblança amb la ficció és pura realitat" i actualment molts polítics que es creuen "number one" no saben realment quina és la realitat del país, malgrat semblin coneixedors de tot. En canvi d'altres personatges com la nostra Candelaria viu aquesta realitat i hi deixa la pell per tirar endavant. Ella si que és la "number one", encara que només sigui de casa seva!

Una besada d'enyor ;-)

dijous, d’octubre 12, 2006  
Blogger despi_na said...

Llàstima que molts "namberguan" es quedin la major part dels guanys i facin servir els seus col·laboradors d'"escut protector" quan les coses no van bé.

Una manera de fer que té molt "bona premsa" i la practiquen fins i tot milers de "NO namberguan". Els mal tractadors (tant els declarats com els amagats) inclosos.

No sempre és senzill evitar-ho.

diumenge, d’octubre 15, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, jana!

Sort en tenim que entre tot l'estament polític també en trobem que fan les coses com cal, sense voler aparentar el que no són i sense la imperiosa necessitat de voler ser el "number one".

Sí, de "candelarias" em sembla que n'hi ha moltes més que de polítics de dubtosa "bona pasta". I aquestes SÍ que són, VERITABLEMENT, les "number one" de la societat.

Una besada molt grossa! ;-)

dijous, d’octubre 19, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, despi_na!

Per desgràcia no només trobam elements de dubtosa reputació en el terreny polític. Si fos així, en el fons resultaria fàcil "reduir-los". En fi... que no s'apleguen que no s'assemblin.

Una besada molt grossa! ;-)

dijous, d’octubre 19, 2006  
Blogger Joana said...

" Les dificultats inspiren l'ingeni".
Potser aquesta frase la podríem aplicar a na Candalaria i a tantes altres dones que dia a dia lluiten per fer dels seus fills unes persones responsables. M'agradaria pensar que els seus fills arribaran lluny perquè tot el que fan els deu costar més que altres joves de la seva edat.

Una abraçada des de l'altre costat!!!

diumenge, d’octubre 22, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, Joana!

De ben segur que els fills de na Candelaria ho tenen una mica més complicat que d'altres al·lots de la seva edat, però el que és ben clar que, coneixent-los com els conec, estic ben convençuda que arribaran on vulguin arribar. Sa mare fa mans i mànigues perquè així sigui, i ells, alhora, fan tots els possibles perquè el seu petit miracle es produesqui.

Una besada molt grossa!

dimarts, d’octubre 24, 2006  
Blogger despi_na said...

Parlant de gent que no té escrúpols...

Últimament ens fem un tip d'esborrar "spam" (si no t'escric mai, Caterina, podria ser que sí escric però el portal de correu va malament)

diumenge, d’octubre 29, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, despi_na!

Això dels "spams" és el nostre e-m@ilet de cada dia, i tens tota la raó en dir que semblen sortits d'individus i "indivídues" sense escrúpols. Bé, sigui com sigui, és el pa que es dóna en els móns cibernètics, així que... a aguantar la calabruixada "spamística" estoicament.

No és que els portals de correu no funcionin, sinó que estic fora de l'òrbita informàtica de temps ençà, des que un llamp tengué la mala idea de carregar-se el meu ordinador i deixar-lo a l'alçada d'un ca assegut, pobret. Ara és a la UCI de torn i em sembla que en té per una temporada ben llarga.

Una besada grossa! ;-)

dimarts, d’octubre 31, 2006  
Blogger despi_na said...

Em sap molt greu que hagis de reduir tant el temps que dediques a internet.

divendres, de novembre 03, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, despi_na!

La veritat és que a mi no me'n sap gaire, de greu, que és molt bo desconnectar de tant en tant.

Una besada grossa! ;-)

dissabte, de novembre 04, 2006  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home