giragonsa

aquí comença la meva singladura per les sovint proceloses, sovint tranquil·les aigües del ciberoceà... que cada jornada de navegació prengui el rumb adequat i que em dugui a bon port... vols navegar amb mi?

Nom:
Ubicació: un racó de món, Països Catalans

Poques coses més a dir que encara no conegueu

divendres, d’abril 14, 2006

Panades, robiols, crespells...



És ben evident que tota quanta festa es fa i es desfà en qualsevol racó de les nostres contrades va acompanyada d’uns menges concretes, que variaran d’un lloc a l’altre en funció de l’art culinari amb què siguin fetes o del gust dels seus potencials consumidors. Setmana Santa i Pasqua no en són l’excepció, naturalment. Vet aquí una mostra de la gastronomia illenca d’aquestes dates. Llàstima que amb aquesta pàgina no us pugui enviar encara ni flaires ni sabors... tot arribarà!

PANADES. Ingredients: Un quilo de farina fluixa, tres vermells d’ou, un tassó de saïm, un tassó d’oli, un tassó no ben ple d’aigua, sal. El farciment pot ser de carn (xot, normalment) o de peix (mussola).

Mesclau els ingredients, exceptuant el farciment. Si la pasta surt clara podeu afegir-hi un poquet més de farina. Deixau-la reposar un moment. Després feis unes bolles per a cada panada, tenint esment de deixar pasta per fer les tapadores. Ompliu cada panada amb el farciment, tapau-la i deixau-la damunt la llauna per anar al forn. Han de coure devers 45 minuts.


PANADES DOLCES. Ingredients: La farina fluixa que es begui, dos vermells d’ou, dos-cents grams de sucre, dos-cents grams de saïm, una tassa d’oli, una tassa de suc de taronja, sal. Per al farciment, cuixa de xot feta trossets petits, trossets de xulla, sobrassada i trossets de camallot o botifarró.

Ompliu les panades amb el farciment, que haureu salat al gust. Abans d’enfornar-les, les heu d’enrevoltar amb una tira de paper d’alumini, per evitar que s’esclafin. Quan siguin quasi cuites podeu retirar-los el paper. Aquestes panades se solen fer grosses i a l’hora de menjar se’n serveix un quart o mitja per persona. Si són un poc calentes solen ser més bones.


ROBIOLS. Ingredients: La farina fluixa necessària, quatre vermells d’ou, un quart quilo de sucre, un quart de quilo de saïm, una tassa de suc de taronja. Farciment, al gust, que pot ser: cabell d’àngel, confitura d’albercoc o de codony, o brossat.

Mesclau la farina amb tots els ingredients, excepte el farciment, fent una massa espessa. A continuació feis una bolleta per a cada robiol i aplanau-la amb l’aprimador de cuina. Posau-hi a sobre el farciment i doblegau la pasta com si fossin cocarrois petits. Posau-los damunt una llauna per coure al forn. Els robiols es couen molt aviat, vigilau que no es cremin. A punt de menjar, posau-hi sucre en pols.


CRESPELLS. Ingredients: La farina fluixa necessària, dos vermells d’ou, dos-cents grams de sucre, dos-cents grams de saïm, mitja tassa de suc de taronja, mitja tassa d’aigua.

Feis la pasta amb tots aquests ingredients. Esteneu la pasta damunt la pedra de marbre o la taula fins que tengui una gruixa de devers un centímetre. Heu de fer les estrelles o figuretes que vulgueu. Solen coure en 15 minuts.

Ah, i una bona greixonera de brossat no és qualsevol cosa, no!

Una besada... Bona Pasqua i bon profit! ;-)

10 Comments:

Anonymous Anònim said...

Caram, carammmm, quanta dolçor!!!

Tan dolç com aquest dia d'avui, que et desitjo curull de la joia de viure, sempre amb el reflex proper d'aquesta mar immensa que ens gronxola... però què dic, Déu meu, si ja t'ho han dit tot amb les paraules més boniques que al món puguin ser dites?

MOLTES FELICITATS!!!!!

diumenge, d’abril 16, 2006  
Blogger nacoca said...

Sí, Martí, unes paraules que em varen estremir i que em varen fer vessar moltes de llàgrimes d'emoció, no de vidre i sal!

Moltíssimes de gràcies i una besada molt grossa! ;-)

diumenge, d’abril 16, 2006  
Blogger Maite Fruitós said...

Mira, jo no sé si es podran enviar algun dia flaires i sabors per aquí, però xiqueta, només amb la descripció de les receptes, ja oloro i em vé salivera ;-))

Ufff ja ha passat Pasqua i sen's acosta l'estiu, nena i tot això saps on va, no? directe, directe als mitxelins...

Un petonet dolcet

divendres, d’abril 21, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, myt! Hi ha flaires i sabors que es poden percebre tot i la llunyania, com els que desprenen paraules i emocions compartides tot i la distància.

L'estiu s'acosta, sí, tens tota la raó, però... i si feim una tanda extra de "pentinar la coa de cavall" o cosa semblant? (Ja pots comprovar que el meu desconeixement "taitxiter" és proverbial!)

Ah, i pels "mitxelins" no et preocupis, ja saps què diuen: "més val que en sobri que no que en falti"...

Una besada molt grossa. ;-))

divendres, d’abril 21, 2006  
Blogger Maite Fruitós said...

Eisss quins coneixements taitxiniers!!

Em sembla que poca cosa farem però amb la pentinada. Ens caldran uns quants kilòmetres fent cops de peus o potades (uixx que lleig queda el terme!), i ben enlaire, eh!

;-))

Un petonet i bon cap de setmana

divendres, d’abril 21, 2006  
Blogger nacoca said...

Hola, myt!

No trob lletja la paraula "potada", ja que en "parlar borrós" la "o", tret de Sóller, normalment es pronuncia[o]; una altra cosa és el que significa, l'acció pròpia dels animals d'eztibar guitzes a tort i a dret.

Bé, el dia que vulguis anirem a fer cops de peus o potades ( amb "o")!... ja diràs coses!

Una besada grossa! ;-))

dissabte, d’abril 22, 2006  
Blogger despi_na said...

No diem que val més menjar poc i pair bé?.

Doncs en mengem menys i ho saboregem més.

diumenge, d’abril 23, 2006  
Blogger nacoca said...

Ei, despi_na! Si del que es tracta és de fer un tastet de totes aquestes menges tan saboroses, endavant... Ara bé, qui en vulgui una carretada, que després no es queixi a l'hora de ficar-se dins el banyador! I qui avisa...

Una besada grossa! ;-)

diumenge, d’abril 23, 2006  
Anonymous Anònim said...

Mirant per el teu blog, he trobat aquestes receptes i no saps el favor que m'has fet! Ja me les he apuntades. A veure si un dia en faig alguna i et dic el que (encara que ara no disposi de gaire temps...) I veure les fotos... Quina gana!!!

dilluns, de novembre 12, 2007  
Blogger nacoca said...

Ei, Caterineta!

Veig que fas hores extra per llegir "toooooooooots" els meus posts, carai, carai, d'això se'n diu una lectora empedreïda, sí, senyora!

Bromes a banda, estic molt contenta que t'agradin els texts, i fins i tot les receptes nostrades.

Una besada molt grossa, Caterineta! ;-)

dimecres, de desembre 19, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home