giragonsa

aquí comença la meva singladura per les sovint proceloses, sovint tranquil·les aigües del ciberoceà... que cada jornada de navegació prengui el rumb adequat i que em dugui a bon port... vols navegar amb mi?

Nom:
Ubicació: un racó de món, Països Catalans

Poques coses més a dir que encara no conegueu

dilluns, de gener 17, 2005

Sant Antoni, la festa més arrelada

Sant Antoni de Viana, de gener, d'Egipte o dels animals... Diferents noms per designar un dels sants més populars de les nostres contrades. La festa més arrelada de la nostra pagesia, probablement, i la més extesa per tot el territori de parla catalana, a més de ser celebrada en molts d'altres indrets de la Mediterrània.

La festa del foc. El fogueró, les flames... Espires que alcen el vol tot posant petits punts de llum en la negror de la nit, en la foscúria del cel de gener. Brases, caliu que amoroseix els productes de la matança del porc, tan presents a l'hivern des de temps immemorial. Fa un vinet? Alcem el tassó, brindem perquè l'any que ve no n'hi falti cap, que serà bon senyal... Les cançons, gloses de picat, combats de glosadors en què cadascun pretén trepitjar el terreny de l'altre amb el seu enginy, la seva ironia, el seu humor, la seva crítica... Tots plegats, petits i grans, fent festa, ballant, units i amb un sol crit: VISCA SANT ANTONI!

"Sa festa ja és arribada:
SANT ANTONI, tan nostrat,
protector de tot ramat
i de tot peix i llocada.
Una data assenyalada
al voltant d'un fogueró,
glosat, ximbomba, cançó,
caliu de néts i padrins...
uns costums ben mallorquins
que ens vénen de l'avior."


PER MOLTS D'ANYS!

1 Comments:

Blogger nacoca said...

Sí, al meu petit tros de món també es diu Sant Antoni dels ases, diferent de Sant Antoni dels albercocs, o de Pàdua, que se celebra el 13 de juny. Quanta de feina que té el sant amb tant "d'ase" amollat! No, si ja ho diuen bé: "de Peres, Joans i ases n'hi ha a totes ses cases". Ah, i "d'albercocs" tampoc no n'anam escassos".

Una besada de "melmelada". ;-)

dijous, de gener 20, 2005  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home